Akcja „Zdrowe odżywianie w przedszkolach”

Około 22 mln dzieci w Unii Europejskiej cierpi na nadwagę lub otyłość. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Aby temu zaradzić Komisja Europejska zorganizowała 08 listopada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania i rozpoczęła kampanię informacyjną, która ma przekonać obywateli, że zdrowe odżywianie w dzieciństwie oznacza zdrowie w dorosłym życiu. Dobre przyzwyczajenia nabyte w dzieciństwie procentują w dorosłym życiu. Dietetycy uważają, iż zachęcanie do zdrowego odżywiania i ćwiczeń fizycznych jest doskonałą inwestycją na przyszłość. W związku z tym uczennice Zespołu Szkół Zawodowych z Giżycka (Inga Barżykowska, Kamila Łazowska, Kinga Mingielewicz, Anna Kulimowska, Wioleta Kopcych, Karolina Hajduk, Joanna Biercewicz i Joanna Lisowska) wraz z opiekunem (Urszula Siergiej-Todryk) 19 listopada br. odwiedziły dzieci z Przedszkola Promyk, Bajka oraz Miejskiego Przedszkola Nr 4 w Giżycku.

Spotkanie rozpoczęło się krótką prelekcją „Na czym polega zdrowe odżywianie?”. Przedszkolaki dowiedziały się m.in. kiedy nie należy jeść słodyczy (po myciu zębów, wieczorem), jak również, że można zjeść 1 batona lub 2 cukierki po obiedzie. Poza tym dzieci segregowały przygotowane produkty na zdrowe i niezdrowe oraz argumentowały swój wybór. Brały także udział w zabawie ruchowej do piosenki „Witaminki, witaminki”, bo przecież ruch to zdrowie. Ponadto przedszkolaki wspólnie z uczennicami Zespołu Szkół Zawodowych tworzyły Piramidę Żywieniową, wklejając ilustracje produktów na odpowiednich ich piętrach. Dzieci uczestniczyły także w zabawie dydaktycznej „Jak żyć zdrowo?”- prawda czy fałsz oraz kolorowały ulubione potrawy.

W związku z tym, że zajęcia prowadziły uczennice o profilu gastronomicznym (zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych) spotkanie nie mogło się obyć bez ćwiczeń praktycznych w postaci komponowania przez dzieci „zdrowych kanapek”, co jest zresztą w tych przedszkolach często praktykowane. Starsze koleżanki zaznajomiły dzieci z estetyką podawania potraw. Przedszkolaki świetnie poradziły sobie ze wszystkimi zadaniami a młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych według przedszkolaków poprowadziła zajęcia na szóstkę.

Okazało się również, że w przedszkolach, w których gościliśmy (Promyk, Bajka i Przedszkole Miejskie Nr 4) profilaktyka zdrowego odżywiania prowadzona jest systematycznie, co jest na pewno dla rodziców bardzo pocieszające. Młodzież przypomniała dzieciom, iż nawyki zdrowego trybu życia należy praktykować wszędzie i zawsze.  Uczennice Zespołu Szkół Zawodowych mogły się sprawdzić jako przyszli eksperci z zakresu żywienia.

Myślimy że zarówno dzieci jak i młodzież wyciągnęła ze współpracy liczne wnioski, dlatego chcemy praktykować kampanię informacyjną w przyszłości w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w Polsce zwanego Dniem Śniadania, który w Europie obchodzony jest od 2007 roku.

 

Fot. Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku