Konkurs kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”

W dniu dzisiejszym (17.02.br.) w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbył się Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Temat tegorocznego konkursu: „Vege – zielono mi”. W degustacji dań uczestniczyli m.in. Starosta Giżycki Mirosław Dariusz Drzażdżewski, Wicestarosta Giżycki Mateusz Sieroński, Dyrektor Powiatowego Zespołu Obsługi Szkół i Placówek Oświatowych Małgorzata Czopińska, Z-ca dyrektora PZOSiPO Ryszard Należyty.

W konkursie wzięło udział 10 dwuosobowych drużyn. Każda z nich przygotowała cztery porcje ugotowanego przez siebie dania. A były to:

1. Tarta z niespodzianką
2. Epickie kotlety z soczewicy
3. Smażone bliny ziemniaczane z serem i warzywami
4. Szpinakowe kieszonki z kurkami i serem kozim
5. Stek z kalafiora na ciecierzycy z warzywami i pesto z rukoli
6. Kotlety z marchewki z blanszowanymi warzywami
7. Wegańskie nugetsy z roślinnym sosem serowym
8. Dynia na dwa sposoby z kremowym pure ziemniaczanym i jajkiem poszetowym
9. Tarta z warzywami
10. Pieczone warzywa

Dania oceniała komisja konkursowa w składzie: Dariusz Baryga – szef kuchni w Tawernie Dezeta w Wilkasach, Anna Żołondek – kucharz w Tawernie Dezeta w Wilkasach oraz Mateusz Galbarczyk – zastępca szefa kuchni w Hotelu Mikołajki. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania.

Wyniki konkursu:

1 miejsce – Dominika Caryk, Marcin Kmit (Epickie kotlety z soczewicy)

2 miejsce – Weronika Rejmanowska, Małgorzata Wyżykowska (Dynia na dwa sposoby z kremowym pure ziemniaczanym i jajkiem poszetowym)

3 miejsce – Zuzanna Duda, Magdalena Duda (Szpinakowe kieszonki z kurkami i serem kozim)

Nagrodę publiczności przyznano Weronice Rejmanowskiej i  Małgorzacie Wyżykowskiej za dynię na dwa sposoby z kremowym pure ziemniaczanym i jajkiem poszetowym.

Głównym celem konkursu było promowanie utalentowanych uczniów oraz wyłonienie 2-osobowego zespołu, który będzie reprezentował szkołę na XXV Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym.

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu!