Robert Biercewicz i Przemysław Rakowski – Mistrzami Szkolnej Patelni!

11 marca 2013 roku w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku odbył się konkurs kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. W kulinarne szranki stanęło czternastu uczniów z klas o profilu gastronomicznym oraz po raz pierwszy uczeń Centrum Kształcenia Ustawicznego w Giżycku. Młodzi kucharze samodzielnie pod kierunkiem opiekuna p. Urszuli Siergiej-Todryk wykonywali wybrane przez siebie potrawy w sali technologii gastronomicznej szkoły. Na sporządzenie wyrobów uczestnicy mieli 1,5 godziny. Przez ten czas musieli wykonać potrawy w ilości 4 porcji.

Komisja konkursowa wyłoniła najlepsze potrawy. Oceniane były cechy organoleptyczne produktu, kreatywność, pomysłowość oraz sposób podania. Ze względu na trudny wybór najlepszych potraw, spowodowany wysokim poziomem umiejętności uczestników konkursu, jury przyznało wiele wyróżnień.

Młodzi kucharze otrzymali nagrody rzeczowe dzięki wsparciu Rady Rodziców, p. Jolanty Podgórskiej „Mała Gastronomia”, p. Haliny Poboży „CECH Rzemieślników i Przedsiębiorców w Giżycku”.

Nad konkursem czuwały nauczycielki przedmiotów zawodowych: organizator – Urszula Siergiej-Todryk oraz Małgorzata Legucka.

WYNIKI KONKURSU:

I MIEJSCE – Robert Biercewicz klasa IV AT
„Soczyste polędwiczki na puszystej chmurce z aromatycznym sosem”

I MIEJSCE- Przemysław Rakowski klasa III CT
„Polędwiczka z darami lasu”

II MIEJSCE – Adam Archacki klasa IV AT
„Polędwiczki z sosem camembert”

II MIEJSCE- Sebastian Bochnak klasa II B ZSZ
„Polędwiczki z musem drobiowo-pistacjowym w sosie pieprzowym z czarną porzeczką”

III MIEJSCE- Karolina Hajduk klasa II AT
„Pierś z kurczaka z sosem żurawinowym”

III MIEJSCE- Tomasz Rogowski klasa II B ZSZ
„Roladki z piersi kurczaka z serem rikkote z pieczoną papryką”

WYRÓŻNIENIA –  Paulina Skoniecka, Przemysław Dowgiałło

NAGRODY PUBLICZNOŚCI – Sebastian Bochnak i Rogowski Tomasz

 

Fot. Archiwum ZSZ w Giżycku