Rykowisko 2013

jelenFolwark Łękuk i Partnerstwo Dzikie Mazury zapraszają jesienią (5 – 6 październik br.) na Rykowisko jeleni! Gody jeleni są w stanie wzbudzić niezwykłe emocje i dreszcze u każdego, kto chce poznać i poczuć prawdziwe „bijące serce przyrody”. Z okresem jelenich godów zbiega się również najlepszy czas na grzybobranie. Rykowisko to 2 – dniowe połączenie prawdziwej przyrody, a jednocześnie jesienny festiwal smaku i potraw.

Na Rykowisku można będzie posłuchać ryku jeleni, poznać dziewiczą puszczę, uczestniczyć w klimatycznych spotkaniach artystyczno – przyrodniczych, dobrze zjeść, a także zaopatrzyć się w zdrowe, ekologiczne produkty na zimę z gospodarstw położonych w rejonie, gdzie jest najczystsze powietrze w Polsce.

Poniżej prezentujemy wstępny program Rykowiska. Może on jednak ulec zmianie. Warto więc obserwować na bieżąco stronę internetową Folwarku Łękuk

Program:

Sobota 5.10.2013

11:00 – 16:00 RYKOWISKO- NIEZWYKŁY SPEKTAKL NATURY

  •  Cykl prezentacji, spotkań autorskich, wystaw poświęconych godom jeleni. Planujemy udział m.in.: Andreas Gautschi – rykowisko w Puszczy Rominckiej, Grzegorz Leśniewski – diaporamy przyrodnicze, Dariusz Karp – rykowisko w Puszczy Augustowskiej, Cezary Tryk – historia puszczańska

 17:00 Całonocne wyjście na rykowisko do Puszczy Boreckiej z Rangersami Dzikich Mazur

  • Działania fotograficzne prowadzone przez fotografików przyrody Partnerstwa Dzikie Mazury

Niedziela  6.10.2013

8:00 – 12:00 MISTRZOSTWA DZIKICH MAZUR W GRZYBOBRANIU

Zgłoszone osoby zbierają grzyby w określonym terenie, przestrzegając zasad opartych na m.in. ekologii i  poszanowaniu przyrody. Ocenie podlega: ilość zebranych grzybów, umiejętność poruszania się po lesie według mapy, przestrzeganie zasad ekologicznych. Na podstawie regulaminu zostanie wyłoniony zwycięzca konkursu – „Mistrz Grzybobrania”. Trzej najlepsi grzybiarze otrzymają również cenne nagrody.

12:00 – 15:00 „Najlepsza Kuchnia Dzikich Mazur”

  • I – turniej kulinarny o tytuł „Najlepszej Kuchni Dzikich Mazur” – profesjonaliści  (szefowie kuchni  wiodących obiektów z obszaru Dzikich Mazur) kontra amatorzy (lokalni mieszkańcy wcześniej wytypowani z terenu  gmin Dzikich Mazur).
  • II – najlepsze potrawy z grzybów: do otwartego konkursu osoby przyjezdne przywożą ze sobą swoje potrawy i przetwory wykonane z grzybów. Publiczność w specjalnych ankietach wybierze najlepsze spośród nich.
  • III – towarzyszący jarmark żywności lokalnej

16:00 – podsumowanie, przyznanie tytułów kulinarnych, losowanie, wręczenie nagród

Zapraszamy