Sukces Przemysława Rakowskiego

25 listopada 2013 roku uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku: Przemysław Rakowski klasa IV Technikum Nr 3 zawód: kucharz oraz Małgorzata Baranowska i Joanna Biercewicz klasa II Technikum Nr 3, zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli po raz kolejny w Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym w Mrągowie pt. „Fantazje naleśnikowe”.

Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie. Udział w nim wzięło 6 szkół z naszego województwa (12 uczestników). Uczniowie kulinarnych potyczek losowali nazwę potrawy, którą musieli samodzielnie wykonać – bez receptury, wg własnego uznania i pomysłu; z wykorzystaniem określonych surowców przeznaczonych na tą potrawę.

Uczeń czwartej klasy Technikum Nr 3 w Giżycku, Przemysław Rakowski, był bezkonkurencyjny zajął pierwsze miejsce. Sporządzał naleśniki z mięsem podane z brokułami duszonymi na maśle i sosem pieczarkowym. Jako jeden z nielicznych uczestników zmieścił się w czasie. Zabłysnął techniką wykonywania potrawy oraz sposobem podania. Uzyskał również najwyższe noty pod względem smaku i wyglądu wyrobu. Komisja konkursowa jednocześnie złożyła propozycję pracy laureatowi konkursu w renomowanych restauracjach.

Przemek Rakowski od dwóch lat uczestniczy w konkursach kulinarnych, przypominamy, że wraz z kolegą zajął I miejsce w konkursie o Chochlę Burmistrz Miasta Giżycko. Jednocześnie gratulujemy uczennicom klasy II Gosi oraz Asi – świetnie się spisały jako początkujące uczestniczki konkursu.

Opiekunowie: Urszula Siergiej-Todryk i Joanna Wierzchowska

Fot. Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku