Sukcesy naszych uczniów w V Międzyszkolnym Konkursie Gastronomiczno-Językowym w Mrągowie

19 marca br. w Mrągowie odbył się V Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczno-Językowy (kategoria „Wieprzowina”). W potyczkach kulinarno-językowych wzięło udział 5 szkół o profilu gastronomicznym, w tym szkoła z obwodu kaliningradzkiego. Uczestnicy wykonywali potrawy według własnych receptur oraz własnego uznania. Na wykonanie potraw mieli 2 godziny. Komisja oceniała nie tylko smak i sposób podania, ale przede wszystkim prezentację potraw w języku angielskim i niemieckim. Po długich obradach wyłoniono zwycięzców.

Uczniowie z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku odnieśli sukcesy:

I miejsce – Małgorzata Baranowska, klasa IIA T, „Schab wieprzowy z sosem grzybowym i knedlikami” – jęz. angielski
II miejsce – Karolina Rodziewicz, klasa IIA T, „Sznycel grillowany bakłażanem i pomidorem koktajlowym” – jęz. niemiecki

Wyróżnienie starosty za najlepszy smak potrawy:

1 Małgorzata Baranowska
2. Przemysław Rakowski, klasa IVC T, „Medalion wieprzowy z puree marchewkowym”

Opiekunowie: język angielski – p. Marta Tyszko, język niemiecki – p. Marzena Dyndul, przygotowanie kulinarne – p. Urszula Siergiej-Todryk.