IX MIĘDZYSZKOLNY KONKURS GASTRONOMICZNO-JĘZYKOWY W MRĄGOWIE

kulin0089Po raz kolejny  uczniowie pięciu szkół z regionu warmińsko-mazurskiego wzięli udział w Międzyszkolnym Konkursie Gastronomiczno – Językowym, który  odbył się w mrągowskim Zespole Szkół Zawodowych. Nasza młodzież miała okazję sprawdzić się nie tylko pod kątem poziomu gastronomicznego, ale także znajomości języków obcych. Te dwa kryteria były brane pod uwagę przez jury konkursu.

W IX edycji potyczek kulinarno-językowych w jury zasiedli: Krzysztof Zawiślak z mrągowskiej restauracji „Smaki Mazur”, a także panowie Vikon Bassil oraz Friedrich Knige.

Ideą konkursu było nabywanie biegłości w zakresie techniki gastronomicznej, jak również w języku obcym zawodowym.

Tematyką przewodnią konkursu były „zrazy mięsne”, ale do uczestników należał wybór rodzaju mięsa oraz języka, w którym będą prezentować swoją potrawę. W kategorii języka niemieckiego zwyciężyła Karolina Rodziewicz, uczennica Technikum Nr 3 w Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku, która przygotowała „Zrazy z piersi kurczaka na szparagowym dywanie”.

Wśród uczestników prezentujących swoje dania w języku angielskim, najlepszy okazał się Michał Ankiewicz – również z Technikum Nr 3, który przygotował „Zrazy schabowe z kaszą gryczaną i grillowanymi warzywami”.

Po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku udowodnili, że nie tylko świetnie gotują ale również znakomicie znają języki obce.

Laureaci:

Język niemiecki:
1. Karolina Rodziewicz – Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku
2. Klaudia Cudzewska – Zespół Szkół im. Mrongowiusza w Olsztynku
3. Paweł Kordal – Zespół Szkół Zawodowych w Mrągowie

Język angielski:
1. Michał Ankiewicz – Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku
2. Bartłomiej Olender – Zespół Szkół nr 2 w Mrągowie
3. Małgorzata Baranowska – Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku