Jak powstaje „Żubr”? – wycieczka do Browaru Dojlidy

27-osobowa grupa uczniów kształcąca się w zawodzie technik agrobiznesu w Zespole Szkół Kształtowania Środowiska i Agrobiznesu w Giżycku w jeden z  kwietniowych poniedziałków odwiedziła Białystok. Głównym celem odwiedzin było zwiedzenie Browaru Dojlidy.

Młodzież obejrzała wszystkie pomieszczenia, w których odbywa się proces produkcji piwa. Kolejność  ich zwiedzania była zgodna z kolejnymi etapami procesu produkcji, a więc od pomieszczenia, w którym znajdują się kadzie do  podgrzewania zalanego wodą słodu jęczmiennego aż do hali, w której następuje rozlew, czyli  butelkowanie bądź puszkowanie już uwarzonego piwa. Okazało się, że uwarzenie piwa wcale nie jest prostym i szybkim procesem.

Oprócz procesu produkcji uczniowie poznali filozofię firmy, podejmowane przez nią działania w zakresie promocji, jakości, zapewnienia bezpiecznych warunków pracy, a także sposoby oceny i motywacji pracowników.

Po wizycie w Browarze Dojlidy grupa odwiedziła Muzeum Motoryzacji. Eksponaty Muzeum to motocykle z lat 1920-1981, samochody z lat 1930-1981 oraz prototypy, między innymi: Fiat 1100 z 1939 roku, Warszawa M-20, zabytkowe rowery, eksponaty dawnej komunikacji miejskiej, kolejnictwa oraz pożarnictwa, rekonstrukcje militarne, militaria oraz zabytkowe radioodbiorniki i sprzęt TV.

Pobyt w Białymstoku zakończył się drobną dawką kultury – obejrzeniem filmu. Było sympatycznie, ciekawie, wesoło.

 

Anna Czernel

Fot. Archiwum Zespołu Szkół Kształtowania Środowiska i Agrobiznesu w Giżycku